Det startede for godt fire år siden i januar 2020, da Jeanett Veronica Hindberg traf beslutningen om, at NU ville hun være gældfri. Den dengang 47-årige kvinde oprettede en profil på Instagram under navnet @Jeanettpaabudget med det formål at dokumentere sin rejse mod økonomisk frihed.
Struktur, månedlige budgetter og overførsels-onsdage
Til at begynde med havde Jeanett 21 gældsposter og en samlet gæld på 409.000 kr. Noget af gælden skyldtes lån optaget i Jeanetts navn af en tidligere partner, der udnyttede hendes kreditværdighed, men forbrugslån var også en væsentlig del af årsagen til den store gæld.
- Jeg har overhovedet ikke været nogen helgen. Før i tiden kunne man have kontokort i diverse indkøbscentre og jeg havde konto alle steder. Og så tog jeg en masse forbrugslån.
(…) jeg havde konto alle steder. Og så tog jeg en masse forbrugslån.
Instagram er siden blevet mediet, hvor Jeanett beretter om sin gældsrejse for sin voksende skare af følgere. Her fortæller hun, hvordan hun har struktureret sin økonomi, om hendes månedlige budgetter, og om de udfordringer som hun giver sig selv. Jeanett har bl.a. opfundet og indført konceptet ‘Overførsels-onsdage’, hvor hun hver onsdag laver et post om en overførsel til en kreditor.
Ring til dine kreditorer
Formålet med profilen er at tale højt om økonomiske vanskeligheder i hverdagen, og give folk et indblik i hvordan hun er lykkedes med at nedbringe sin gæld. Ifølge hende selv er der to væsentlige faktorer, som har været medvirkende til, at hun har kunne reducere sin gæld, så den i dag er nede på cirka 67.000 kr.:
1. at tale åbent om hvad man skylder
2. at turde ringe til sine kreditorer
For Jeanett Hindberg hjalp det hende at snakke åbent om hendes rejse. Pludselig var det ikke kun hende selv, som havde forventninger til at gælden skulle blive ved med at falde, men også dem som fulgte med på Instagram.
Hvis man forpligtiger sig lidt over for andre på en eller anden måde, så virker det bare stærkere.
- Når man taler åbent om det, så forpligter det. Det er jo lidt det samme som med vægttab. Hvis man forpligtiger sig lidt over for andre på en eller anden måde, så virker det bare stærkere.
En anden vigtig ting for Jeanett Hindberg var dét at tage telefonen op til øret og ringe til kreditorerne. I starten var det grænseoverskridende, men med tiden vidste hun også, at det var nødvendigt for at få det overblik som hun tidligere havde manglet.
Selvom jeg ikke kunne lide det,
fik jeg meget mere ud af at ringe.
- Selvom jeg ikke rigtig kunne lide det, så fik jeg meget mere ud af at ringe og spørge, hvad kan vi gøre? Kan jeg få rentestop, eller kan i eventuelt tilbyde, at hvis jeg betaler det her nu, så nedskriver i resten? Og det lykkedes med nogle gældsposter, men selvfølgelig ikke ved alle.
For Jeanett Hindberg er det vigtigt at understrege, at man aldrig skal være bange for at tale med sine kreditorer – også selvom det kan være grænseoverskridende.
Jeanett opfordrer andre gældsramte til at tage kontakt til deres kreditorer, og at turde tale om gæld.
- Kreditorer kan godt være lidt tørre at tale med. Men der er aldrig nogen, der har spist mig. Så man skal ikke være bange for at skrive eller ringe. Det giver en god ro, at få det hele ned på papir og lave en oversigt.
Fra 409.000 kr. til 67.000 kr.
Jeanetts historie strækker sig mange år tilbage. Hun begyndte at stifte gæld, da hun var i midt tyverne, og det var først efter flere gange i fogedretten, og en masse research på egen hånd, at Jeanett blev bekendt med, at hun havde 21 gældsposter og samlet skyldte 409.000 kr.
- Jeg vidste overhovedet ikke, hvor mange kreditorer jeg skyldte penge til, eller hvem de var. Der kom nogle rykkere ind ad brevsprækken, og de blev lagt i en skuffe eller smidt ud.
Der blev ikke talt om økonomi i Jeanetts barndomshjem. Hendes forældre var skilt, og moderen var alkoholiker. I skolen var der heller ikke den fokus på økonomi, som man kunne have ønsket sig.
Der skal mere fokus på budget og økonomi ude på skolerne. Lær de unge at lægge et budget.
- Der skal mere fokus på budget og økonomi ude på skolerne. Lær de unge at lægge et budget, og få lavet en masse materiale der gør det nemt at holde styr på sin økonomi, siger Jeanett. Og ender man, eller er man endt i en situation med stor gæld, så skal man turde tale åbent om det.
- Det har klart motiveret mig at dele min rejse med andre... Jeg tror, jeg har betalt mere af, end hvis jeg ikke havde delt min rejse med andre.
Jeg tror, jeg har betalt mere af, end hvis jeg ikke havde delt min rejse med andre.
Snart gældfri - så skal der shoppes, eller?
Med stor selvdisciplin og hårdt arbejde lykkedes det Jeanett at få et overblik over sine gældsposter. For at bevare overblikket begyndte hun at tracke alle sine udgifter og opdele dem i forbrugskategorier.
- Jeg begyndte at skrive ned, hvad jeg brugte penge på, og kiggede tilbage i mine bankudskrifter, for at se hvad der var blevet trukket af beløb. Så kontaktede jeg selvfølgelig de kreditorer, som jeg vidste, at jeg havde.
Siden da har Jeanett formået at nedbringe sin gæld til 67.000 kr., og inden længe kan hun forhåbentligt kalde sig gældfri. Det har været en lang sej rejse på knapt 4 år, og der er lidt mange afsavn undervejs. Alligevel er det meget beskedne ønsker, der står øverst på listen, når dagen endelig kommer.
Sparsommelighed er indgroet i mig nu,
så det vil jeg holde fast i.
- Sparsommelighed er indgroet i mig nu, så det vil jeg holde fast i, men jeg mangler nyt tøj og sko! Jeg har ikke købt andet end det mest nødvendige de sidste tre år, så det trænger jeg til. Og så skal jeg nok ha' en enkelt to-go kaffe fra Espresso House, afslutter Jeanett.